Geschiedenis

 

Gospelkoor El Elohim werd op 1 september 1978 opgericht door een groep jongeren, die hun geloof zingend wilden uitdragen onder leiding van dirigent Peter Kleefman. Het koor kreeg de Hebreeuwse naam El Elohim, dat “Heer der Heren” betekent.

Medewerking verlenen aan kerkdiensten en zingen in bejaarden- en verpleeghuizen was het begin van vele optredens. De eerste jaren heeft het koor gezongen met begeleiding van piano, drum en dwarsfluit. Later werd het koor alleen door piano begeleid, maar afhankelijk van het optreden soms ook met drum erbij. Na het 10-jarig jubileum vertrok dirigent Peter Kleefman en heeft Joop Ploeg in 1989 zijn taak overgenomen. Vele handen hebben de afgelopen jaren de piano bespeeld, maar sinds 2003 is Jan de Roos onze vaste pianist tijdens repetities en optredens.

Het koor heeft naast de optredens in kerken ook veel bijzondere concerten gegeven. Enkele voorbeelden hiervan zijn: De lustrumviering van de Kerstsamenzang op 17 en 18 december 1986. In samenwerking met de Johan Willem Friso kapel en sopraan Lammy de Bruin uit Smilde heeft El Elohim beide dagen meegewerkt aan een avondvullend programma in de Jozefkerk in Assen. Een ander bijzonder optreden was tijdens de slotmanifestatie De Nieuwe Wereld op het Binnenhof in Den Haag in 1994. Daar werd het lied “Black Africa Free”, evenals het volkslied van het AMC “Nkosi Sikalela”, door El Elohim gezongen. In 2003 heeft El Elohim actief deelgenomen aan een manifestatie voor het behoud van de Johan Willem Friso kapel in Assen. Zowel in 2008 als in 2010 heeft El Elohim een optreden mogen verzorgen bij het Tuinfestival in het Asserbos. Een optreden in de buitenlucht is weer een geheelandere ervaring, het werd als erg positief ervaren, zowel door koor als door publiek.

De viering van het 30-jarig jubileum in maart 2008 was één van de hoogtepunten in het bestaan van het koor. In een uitverkochte Jozefkerk is een fantastisch concert gegeven met medewerking van musicalster Linda Wagenmakers. Zeer trots was het koor op het optreden met een van de beste zangeressen van Nederland. Van dit concert is ook een live CD uitgebracht. In 1998 en in 2006 is er van het koor door de rijdende studio van de EO een CD-opname gemaakt. Ook werd door de EO een CD uit de serie “Het beste uit Licht op Jongerenkoren” uitgegeven, waar ook twee nummers van El Elohim op staan.

In de afgelopen 10 jaar is het repertoire van het koor aangepast aan de wensen van de mensen die ons uitnodigen voor een optreden. Dat maakte dat El Elohim ook steeds vaker buiten de kerk te horen was, bijvoorbeeld bij het Tuinfestival in openlucht theater Tivoli, tijdens het Festival Kolkend Assen in de Jozefkerk en rond Kerst op het Koopmansplein en bij de door de KCZB georganiseerde Vocale en Muzikale dag in Winsum. Het huidige repertoire bestaat inmiddels uit een Engels- en Nederlandstalige mix van gospels, musicalnummers en populaire muziek waar een boodschap in doorklinkt.

Ons 35 jarig jubileum in maart 2013 werd uitgebreid gevierd met een prachtig uitverkocht concert in de Adventskerk waaraan Pearl Jozefzoon met veel plezier heeft meegewerkt. Wat een eer om met een zangeres van haar allure te mogen zingen! Ook nieuw voor El Elohim was dat dit concert de mogelijkheid gaf om als project-lid mee te doen: zoals elk koor kampen ook wij met een tekort aan mannen, en dat werd op deze manier ingevuld. Maar liefst 7 mannen en 2 vrouwen hadden zich aangemeld voor het project, en daarvan zijn tot onze vreugde ook een aantal lid gebleven na het concert!

Het jubileum werd nogmaals uitgebreid gevierd door een koorreis naar Bremen, waar het koor zong in 1 van Bremens oudste kerken, de Unser Lieben Frauen Kirche. Met een ‘open deur’ concert wisten we menig bezoeker van de kerk te boeien. Daarna werd de stad verkend per fiets en te voet, en heeft een deel van het koor in de kapel van een modern klooster a cappella het ‘Hallelujah’ gezongen.

jubileum

Een jaar later in 2014 werd dirigent Joop Ploeg in het zonnetje gezet met een 25-jarig Jubileumconcert voor hem in de Doopsgezinde kerk aan de Oranjestraat in Assen. Hij was hier van te voren niet van op de hoogte. Aanwezigheid van de wethouder Cultuur van Assen en een afgevaardigde van de zanger bond KCZB (die op die middag 4 koorleden wist te verrassen met hun 25-jarig jubileum) maakten de verrassing compleet.
Van 14-17 november 2014 gingen we op koorreis naar Parijs.
Deze prachtige stad werd zaterdags verkend in 4 groepen, met allen een eigen gids en programma. We troffen elkaar weer in Bistro Le Montmatre,  waar we als koor een flashmob hebben gedaan op ‘Go like Elijah’.  Er werd gezongen op de trappen van de  Sacre Coeur en een accordeonist werd verrast met  een compleet  koor bij het refrein van ‘ Au Champs Elysees”      De stedentrip werd gevormd rondom een optreden op zondagmorgen tijdens de kerkdienst van de Nederlandse kerk,  de Eglise Lutheriénne Neerlandaise. Door de open deuren van de kerk lokten we met ons gezang zelfs reizigers naar de metro de kerk in!

In december 2014 organiseerden we een kerstproject met het thema: ‘op weg naar kerst met El Elohim..’ Door het geven van 2 identieke uitverkochte concertjes in de Doopsgezinde kerk van Assen om 17.00 en 20.00 uur.Gasten werden op de stoep van de kerk verwelkomd met chocolade melk en glühwein, en hebben genoten van een gevarieerd programma, waarbij Joop Ploeg niet alleen dirigent was, maar ook hobo speelde.

Op 21 maart 2015 was het dubbelconcert met de Blue Note Bigband. Een nieuwe lente, een nieuw geluid!
Brass & Jazz omarmde gospelmuziek en dat was een verrassende combinatie! Behalve eigen repertoire van de bigband en het koor waren er ook een vijftal gezamenlijke nummers, die niet alleen muzikaal erg goed waren maar ook visueel een plaatje door de verkleedpartijen en dansjes tijdens het concert! In een bijna uitverkochte Schalm was iedereen erg enthousiast over de samenwerking. Nieuw voor El Elohim was de georganiseerde after party, met medewerking van de band ‘Sound of Time’ waarvan koorlid Froukje de zangeres is.
In augustus 2015 waren El Elohim en de Blue Note Bigband tijdens het Kolkend Muziek Festival in de Jozefkerk in Assen de grande finale. Het dak ging er af!


The Passion Assen 2016:
In maart 2016 is The Passion Kloosterveen uitgevoerd, ism. PKN kerk De Drieklank. Het paasverhaal werd verteld in moderne taal en klonk door in herkenbare muziek. Een uniek samenwerkingsverband tussen kerkgemeente en koor.  Een groot succes, met 2x een uitverkochte zaal en aanwezigheid van de burgemeester.  Speciaal voor The Passion werd er toestemming verkregen om het lied ‘Angst is mar veur eben, spiet is veur altied’ van Daniël Lohues te arrangeren voor koor door pianist Jan de Roos. Die ook de rol van Barabas op zich nam.

In juni en december 2016 hebben we meegewerkt aan respectievelijk een Welkomdienst en een Adventsdienst voor vluchtelingen, in de Adventskerk Assen. Georganiseerd door de verschillende kerkgenootschappen en gezindtes in Assen werd er een internationale meertalige oecumenische viering georganiseerd voor de vluchtelingen die sinds dit jaar in het AZC  in Assen, Oranje en Veenhuizen wonen. Met na de dienst alle ruimte voor ontmoeting, compleet met hapjes uit diverse landen.

In oktober 2016 was er het benefietconcert voor het ‘Van Dam’ orgel in de Jozefkerk. Samen met het Asser Mannenkoor werd er belangeloos mee gewerkt aan een dubbelconcert. Beide koren zongen hun eigen repertoire, en gezamenlijk werd het ‘Hallelujah’ van Cohen en ‘You raise me up’ gebracht.

In december 2016 waren er diverse kerstoptredens.  El Elohim als het engelenkoor bij de Kerstreis van Boeijen, en tijdens de Kerstnachtdienst in de Bonifatiuskerk in Vries. Ook  organiseerden we weer een uitverkocht  kerstconcert in de Doopsgezinde Kerk in de Oranjestraat.

In mei 2017 deden we mee aan een bijzonder project rondom het het 25 jarig jubileum van Het kerkblad, ism cabaretgroep ‘Millenium Proof’

Op een warme dinsdag avond 21 mei werd in de grote kerk van Wildervank een aantal koorliederen opgenomen in een professionele setting. Niet voor publicatie, maar voor eigen gebruik en voor PR doeleinden. 

 

 

 

 

Ondertussen stond heel 2017 in het teken van de koorreis naar Berlijn. Via de Nederlandse Kerk aldaar werd ons de mogelijkheid gegeven om een groter podium te krijgen dan alleen medewerking aan de kerkdienst.

Door hun bemiddeling stonden we op zaterdag 18 november geprogrammeerd in de Apostel Paulus Kirche in Berlijn, hét internationale gospelpodium van deze stad!

Het was een fantastisch concert, getuige de compilatie elders op deze site.

Rondom dit concert werd een koorreis georganiseerd waarbij de high lights en de geschiedenis van Berlijn en Oost Duitsland niet ontbraken.

Zingen in de koepel van de Reichstag, niet veel koren kunnen ons dat nadoen..!  

 

 

 

 

Kerst 2017 zongen we in Roden,  bij GKV Assen Peelo, waren we weer het engelenkoor bij Van Boeijen – onderhand een traditie – en zongen we in het Forum bij “Mooi Verhaal ‘  

 

 

 

 

 

2018, het jubileum jaar. 40 jaar El Elohim. Redelijk uniek voor een gospelkoor!

Het logo werd voor het jubileum aangepast door het toevoegen van jaartallen.

Ter voorbereiding op het jubileumconcert werd er in januari en maart een studiedag gehouden in de Duif, met koor, muzikanten en solist.

2 waardevolle dagen, waarin het doel en de beleving van het jubileumconcert steeds meer uit de verf kwam.

FAITH HOPE LOVE 14 april 2018 Jubileumconcert

Na 2,5 jaar van voorbereiden was het zover.

En alles klopte, de interactie dirigent koor en combo, licht, geluid, muziekkeuze, presentatrice.

Cindy Oudshoorn ( Kayak, Symfo Classics) was onze solist, maar tegelijktijd onderdeel van het programma. Een zeer waardevolle samenwerking.

Aangevuld met prachtige schilderijen van beeldend kunstenaar Cor Oudshoorn werd het een beleving voor zowel het koor als de uitverkochte kerk, met vele enthousiaste reacties.Ook bijzonder was het optreden op zaterdag 5 mei, in Norg waar het bevrijdingsvuur werd binnen gehaald.  foto: 

In het kader van bijzondere festiviteiten passend bij een jubileum doen we in september 2018 mee aan de Midnight Walk in Assen.

Kerstnachtdienst staat gepland in Bovensmilde en daarnaast liggen er plannen om een bijzonder project rondom de kerst te organiseren.